Af Jesper Grove Rasmussen

Båndet mellem en mor og hendes børn er stærkt og svært at bryde – nogle gange på godt og ondt. Denne balance har i høj grad præget og været gældende for de tre søskende David, Joseph og Sonja på hhv. 17, 15 og 13, der udgør de nyeste medlemmer på Bethania Children’s ­Village. Her er et indblik i deres historie.

DEN SVÆRE BALANCE
På trods af at de ikke har samme far, fortæller de hjerteligt om fællesnævneren for dem alle, nemlig deres mor. Det rejser spørgsmålet om, hvordan det så kan være, at de er endt på Bethania i første omgang. Dykker man ned i deres historie, finder man, at det ikke altid har været let at være både mor og barn i en presset familie. David fortæller, hvordan han oplevede sin mor falde ned i alkoholisme – en skæbne, der desværre rammer mange – og medførte perioder, hvor han selv og hans søskende blev misbrugt seksuelt. En dag giver moderen Joseph ansvaret for at passe på en del af familiens penge. Da moderen senere kraftigt beruset vil have ham til at købe alkohol for pengene, nægter han – hvorefter hun vælger at slå ham. Det er situationer som denne, der leder til, at han til sidst beslutter sig for at stikke af hjemmefra.

EN HEKTISK TID
Senere da de sociale myndigheder kommer ind over, flygter moderen af frygt for straf, og alle børnene bliver sendt på børnehjem. Men båndet mellem moder og barn er stærkt, så Sonja og hendes brødre vælger at stikke af fra børnehjemmet for at være tættere på moderen, der er flyttet til byen Mpanda. Her bliver de atter placeret på et børnehjem, men steder som disse er hårdt belastede, og flere har indført aldersgrænser for børnene, som derefter sendes væk. Heldigvis for de tre søskende bliver Josef Kassaila kontaktet og finder en plads til dem på Bethania. På trods af en svær og belastende barndom er det tydeligt at mærke, at de alle stadig føler et bånd til moderen. Det er umådeligt svært at retfærdiggøre en adfærd hos en forsørger, som den jeg har beskrevet her, men Bethanias daglige leder Mikael Constantines ord bliver alligevel ved at fungere i mit baghoved:

“Hun er en god kvinde – bare ikke når hun er fuld.”

HÅBET VENDER TILBAGE
På trods af modgang er der håb at spore i de unge øjne, som med stor entusiasme fortæller om deres oplevelser. De har fået et nyt hjem i Bethania, og her har de fundet håb. Håb om en bedre fremtid. Hver især har de drømme om, hvad fremtiden skal bringe. David vil gerne være fodboldspiller, og hvis han kan spille sammen med Ronaldo, vil det være at foretrække. Joseph drømmer om at blive lærer og undervise børn på sin egen alder, der kommer fra en svær baggrund og til sidst Sonja, der gerne vil være advokat, så hun kan kæmpe for andres rettigheder.

Velkommen til de tre søskende, og vi glæder os til at følge David, Joseph og Sonja på deres vej gennem livet!